- Met een diploma alleen kom je er niet, als je solliciteert op een leuke baan.
- Doe daarom zoveel mogelijk relevante werkervaring op. Daarnaast hechten werkgevers steeds meer aan soft skills.
- Business Insider bespreekt enkele cruciale punten om op te letten om met een sterk cv meer kans te maken op een baan die je graag wilt.
- Lees ook: Bedrijven bieden vaker vast contract aan als lokkertje voor gewild talent
Hoewel het aantal openstaande vacatures daalt, blijft de arbeidsmarkt in Nederland nog heel krap. De vraag is wel of dat zo blijft, nu Nederland officieel in een recessie zit.
Hoe dan ook is het verstandig om goed na te denken over je cv, als je uitkijkt naar een nieuwe baan. Dat blijft van groot belang, of je nu in een sector werkt waar flinke krapte is aan arbeidskrachten, of op zoek bent naar een baan waar honderden sollicitaties op binnenkomen.
Gericht werken aan je cv kan helpen om bij sollicitaties een streepje voor hebben op je concurrenten. Maar met welke ervaring en vaardigheden gooi je hoge ogen?
Business Insider bespreekt enkele punten om goed op te letten bij het bouwen van een ijzersterk cv.
Je werk moet relevant zijn en dat begint al met je bijbaan
Ben je nog bezig met een studie, dan wil je natuurlijk voorkomen dat je na het behalen van je diploma met een leeg cv de arbeidsmarkt op moet. Ga daarom op zoek naar een bijbaan die aansluit bij je opleiding. Volg je bijvoorbeeld een lerarenopleiding voor het basisonderwijs, dan scoor je beter met ervaring als oppas of in de bediening van een pannenkoekenrestaurant dan als vakkenvuller.
Met een bijbaan in de horeca zit je sowieso goed, want hier kun je vaardigheden opdoen die relevant zijn voor veel verschillende functies. Je moet bijvoorbeeld werken onder hoge druk, gastvrij zijn, in een team kunnen werken en kunnen omgaan met lastige klanten.
Voor banen na je studie geldt hetzelfde principe: solliciteer bij voorkeur op functies die aansluiten bij je ambitie, zodat je de juiste vaardigheden ontwikkelt.
Heb je een leuke baan op het oog, maar nog weinig werkervaring, ga dan in je cv nader in op de inhoud van je opleiding en de keuzes die je hier hebt gemaakt, zoals je specialisatie, stages en onderzoeksprojecten die je hebt gedaan. Ook bijbanen die wat minder relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert, kun je in dit geval tóch noemen, om te laten zien dat je bereid bent om je handen uit de mouwen te steken.
Heb je juist heel veel bijbanen gehad, beperk je dan tot de meest relevante of cluster ze. Stel dat je enkele jaren in de horeca hebt gewerkt, in verschillende functies - bediening, afwasser en barkeeper - benoem die verschillende rollen dan kort.
Ook vrijwilligerswerk kan goed scoren op je cv
Met vrijwilligerswerk draag je je steentje bij aan de maatschappij, maar het levert jou ook persoonlijk veel op. Behalve voldoening, helpt het bij je persoonlijke ontwikkeling en staat het goed op je cv.
In hoeverre je je hiermee kunt onderscheiden van andere sollicitanten, hangt natuurlijk wel af van het soort werk dat je doet en de baan die je op het oog hebt.
Zoek je bijvoorbeeld een baan in het onderwijs, dan zit je gebakken als je in je cv kunt melden dat je enkele jaren voetbaltrainer bent geweest van een jeugdteam of begeleider van de scoutinggroep. Help je een keer per maand in je wijk met afval opruimen, dan is dat minder relevant, al laat je wel zien dat je maatschappelijk betrokken bent en er niet voor terugdeinst om je handen uit de mouwen te steken.
Vaardigheden zijn minstens zo belangrijk
Veel werkzoekenden vermelden op hun cv alleen hun opleiding en werkervaring. Maar vaardigheden zijn minstens zo belangrijk. 70 procent van de werknemers vindt dit zelfs nóg belangrijker dan het juiste papiertje bij het aannemen van nieuw personeel, zo blijkt uit onderzoek van het UWV, waarvoor eind 2020 bijna 2.800 werkgevers zijn ondervraagd.
Vakkennis is volgens werkgevers de belangrijkste vaardigheid, gevolgd door klantgerichtheid, probleemoplossend vermogen, communicatieve vaardigheden en samenwerken. Vermeld dergelijke soft skills dan ook op je cv.
… maar internationale studie scoort minder goed dan je misschien zou denken
Een studie, stage of tussenjaar in het buitenland staat goed op je cv zou je zeggen. Je leert immers een nieuwe taal en komt in aanraking met een andere cultuur.
Helaas levert dat geen grotere kans op een baan op, volgens een Europees onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) onder meer dan 300 bedrijven met minimaal 50 werknemers. Slechts 10 procent van de werkgevers in ons land vindt het van belang of een sollicitant in het buitenland heeft gestudeerd.
Het hangt uiteraard wel af van de functie en de aard van het bedrijf. Voor een internationale functie is dit uiteraard wél relevant. Ook bedrijven met relatief veel personeel dat in het buitenland is afgestudeerd, stellen meer prijs op internationale ervaring.
Jobhoppen kan een red flag zijn
Zeker voor starters op de arbeidsmarkt is het niet ongebruikelijk om in korte tijd meerdere banen te hebben gehad. Realiseer je wel dat jobhoppen bij een potentiële werkgever de indruk kan wekken dat je snel op een baan bent uitgekeken of misschien niet goed functioneert.
Onderzoek van vacaturesite Indeed wijst uit dat iets minder dan 70 procent van de werkgevers sollicitanten die vaak van baan zijn gewisseld niet uitnodigt voor een gesprek.
Ben jij een jobhopper, probeer hier dan in je cv niet teveel de aandacht op te vestigen. Misschien kun je enkele vergelijkbare functies clusteren. Schrijf wel op bij welke bedrijven je hebt gewerkt, maar bij elk bedrijf een uitgebreide functieomschrijving plaatsen is dan niet nodig.
Leg ook de nadruk op de positieve kanten aan jobhoppen. Het heeft jou een brede waaier aan ervaring, kennis en contacten opgeleverd.
Wees eerlijk bij een gat in je cv
Het kan voorkomen dat banen niet goed op elkaar aansluiten en je een gat in je cv hebt. Is dat gat korter dan een maand, dan kun je dat verbloemen door bij de startdata van je vorige banen steeds alleen de maanden te noemen en niet de dagen.
Is het gat groter, kijk dan welke informatie je kunt toevoegen om niet de indruk te wekken dat je al die tijd niets hebt gedaan. Heb je vrijwilligerswerk gedaan of voor een familielid gezorgd? Dan kun je dat opschrijven.
Wees wel eerlijk, want een werkgever kan snel door een leugen heen prikken. Ben je nog op zoek naar een nieuwe baan, meld dan dat je in-between jobs bent. En besef dat iedereen snapt dat het soms even kan duren om een nieuwe baan te vinden.
… maar probeer zo’n gat als het even kan wel te voorkomen
Het is vervelend als je je in allerlei bochten moet wringen om een gat in je cv niet teveel op te laten vallen. Heb je tijdelijk geen werk, kijk dan of je je toch nuttig kunt maken.
Misschien kun je een cursus volgen, vrijwilligerswerk doen, via een uitzendbureau aan de slag, een interessante hobby oppakken of een eigen website bouwen. Dat is ook goed voor je persoonlijke ontwikkeling.
Zorg dat je cv beknopt én relevant is
Een werkgever wil alleen weten of jij geschikt bent voor deze baan. Vermeld op je cv daarom alleen de relevante studies, bijbanen en nevenactiviteiten die je hebt gedaan. Informatie over werk dat minder relevant is kun je weglaten of inkorten. Heb je al veel ervaring, houd het bondig; vooral over banen van lang geleden.
Wees spaarzaam met het vermelden van hobby’s, tenzij deze relevant zijn voor de functie of iets zeggen over je persoonlijkheid.
Een cv van een tot twee a4-tjes is doorgaans perfect: kort genoeg voor werkgevers om snel doorheen te kunnen scrollen, maar lang genoeg voor jou om de relevante informatie in te kunnen zetten.
Pas voor elke sollicitatie je cv aan, door accenten te leggen op ervaring, kennis en competenties die specifiek voor die functie belangrijk zijn.